Hvad sker der med affaldet?
Du tænker måske: Hvad pokker gør de med mit affald, når de har tømt mine skraldespande?
Vi har samlet en række svar på det her - og svarene afhænger helt af typen af affaldet.
Du tænker måske: Hvad pokker gør de med mit affald, når de har tømt mine skraldespande?
Vi har samlet en række svar på det her - og svarene afhænger helt af typen af affaldet.
Madaffald er alt det grønne køkkenaffald - plus kødrester, brødrester, stegefedt, små knogler osv. Madaffaldet afleveres i tætlukkende pose - vi anbefaler plasticposer. Når madaffaldet er indsamlet, køres det til et såkaldt pulpanlæg i Odense.
Her ser du modtagehallen på pulpeanlægget i Odense med en stak madaffald i baggrunden:
På pulpanlægget blandes madaffaldet med vand og blendes til en grød. På billedet nedenfor kan du se selve pulperen ("blenderen") i baggrunden, den metalfarvede cylinder:
Fra pulpeanlægget i Odense køres pulpen i tankbil til et biogasanlæg.
På biogasanlægget tilføjes gylle fra landbruget. Det sætter spark i pulpen. I rådnetanke omdanner bakterier pulpen til ressourcebesparende gødning til landbruget - og til CO2-neutral, miljøvenlig biogas. Biogassen kan anvendes til at drive køretøjer, eller til at producere strøm og fjernvarme.
Fosfor er en vigtig bestanddel af gødning. Men fosfor er også en begrænset ressource. Derfor er det smart at udvinde gødning med fosfor af madaffald.
Der er en miljømæssig gevinst ved at genanvende plast. Markedet for genanvendelse af blandet plast fra husholdninger er i rivende udvikling, men det er et område med udfordringer pga. mange forskellige plasttyper.
Det blandede plast bliver sorteret på avancerede sorteringsanlæg efter plasttype. Plast fra husholdninger bliver til nye plastprodukter og kan indgå i en række forskellige produkttyper.
Dine mad- & drikkekartoner består af både karton, plast og aluminium. Når du sorterer korrekt, bliver størstedelen af kartonen genanvendt via pulpeanlæg. Genanvendelse af plast og aluminium fra kartonerne er under udvikling. De oparbejdede kartonfibre er attraktive til genanvendelse og bliver typisk brugt i andre typer af emballagepap/-karton til fx morgenmadskasser eller lignende.
Glas er en af de affaldstyper, vi kender ret godt i forvejen. Den har nemlig været indsamlet til genanvendelse længe. Der er en stor miljømæssig gevinst ved at genanvende glas. Blandt andet fordi produktion af nyt glas er meget ressourcekrævende. Det meste glas bliver knust og smeltet om til nye glas produkter – i forskellige former. Kort fortalt bliver dit glasaffald altså smeltet om til nyt glas.
Der er en stor miljømæssig gevinst ved at genanvende metal. Blandt andet fordi udvinding af metal fra jorden er meget ressourcekrævende og efterlader store mængder affald. Når dit metalaffald er indsamlet, neddeles og sorteres det automatisk i magnetisk og ikke magnetisk metal. Metalaffaldet afsættes til forbehandling i både Danmark og udlandet, hvorefter det afsættes til smelteværker.
Metallet bliver omsmeltet ved meget høje temperaturer. Processen er derfor ret robust over for urenheder. De genanvendte metaller har samme kvalitet som nyt metal og bliver til en række nye produkter.
Pap og karton er en stigende affaldstype særligt grundet den voksende e-handel. Pap genanvendes til nyt pap på pulpeanlæg. Fibrene i pap og karton forringes dog ved hver cyklus af genanvendelse og kan genanvendes 6-7 gange. Pap fra husholdninger bliver til nyt pap/karton og pap-/kartonemballage.
Mængden af papiraffald er faldende særligt grundet digitaliseringen. Papir genanvendes til nyt papir og karton på pulpeanlæg. Fibrene i papir forringes dog ved hver cyklus af genanvendelse og kan genanvendes 6-7 gange. Papir fra husholdninger bliver til nyt papir og kartonemballage.
Tekstilaffald skal ikke forveksles med tekstil til genbrug. Genbrugstøj skal fortsat gives til de velgørende organisationer, så det kan komme andre til gode.
Indsamlet tekstilaffald sorteres i fibertyper og farver, før det genanvendes. Her bruges mekaniske og kemiske processer til at neddele tekstilaffaldet og fremstille nye fibre og produkter. Mekanisk genanvendelse er udbredt, mens kemisk genanvendelse er under udvikling.
Kerteminde Forsyning laver kompost af haveaffaldet - uanset om det kommer ind via genbrugspladser eller den nye havespand.
Haveaffaldet fra havespanden komposteres på Kerteminde Genbrugsplads. Mængderne er så store, at der varmkomposteres, hvilket dræber alle snegleæg, ukrudstfrø og plantesygdomme.
Kompost udleveres gratis fra Kerteminde Genbrugsplads (vi hjælper dig med at læsse inden for bemandet åbningstid).
Ovenfor ses en maskine , der kværner haveaffaldet ned til mindre bidder, der kan komposteres.
Dit farlige affald kan være mange forskellige ting. Ens for denne type affald er, at det indeholder stoffer og kemikalier, der kan skade mennesker, dyr og økosystemer, hvis det ikke behandles korrekt.
Noget af det farlige affald kan oparbejdes til genanvendelse. Noget farligt affald brændes, fx i affaldsforbrændings-anlæg, som er godkendt til at forbrænde farligt affald. Andet farligt affald behandles kemisk og endelig deponeres nogle typer af farligt affald.
I Danmark har vi igennem mange år forbrændt vores affald på forbrændingsanlæg særligt indrettet til affald. Affaldet bliver omdannet til varme og energi. Rigtig mange husstande modtager denne energi som fjernvarme. Over tid vil mængden af restaffald dog blive mindre. Det sker i takt med, at vi bliver bedre til at sortere og genanvende affaldet samt designe produkter, som egner sig til at blive brugt igen.
Restaffaldet køres til Fynsværket, hvor det brændes i store kamre. Derved skabes varme til fjernvarme. Der skabes også vanddamp, der driver en stor turbine (se nedenfor). Turbinen trækker en generator, der producerer elektricitet.
Danmark har taget store skridt mod at få strøm fra vedvarende kilder såsom vindkraft. Derfor er fjernvarme nu det primære produkt fra affaldsforbrænding.