Vand i kælderen - hvad gør jeg?
Kerteminde Forsyning har pligt til at fjerne dit spildevand fra stueplan, hvis uheldet er ude, og spildevand trænger ind i boligen. Det er derimod dit eget ansvar at sørge for at få spildevandet ud af kælderen.
Som grundejer skal du sørge for at anmelde skaden til dit eget forsikringsselskab, idet oversvømmelsen juridisk ikke er forsyningens ansvar.
Forsyning kan kun drages til ansvar, hvis der er tale om fejl eller forsømmelser fra forsyningens side.
Du bør af sundhedsmæssige årsager være påpasselig, hvis du står i den situation at skulle tømme og rense en kælder oversvømmet med vand. Især hvis kan være iblandet kloakvand.
Læs Sundhedsstyrelsens information om smittefare ved arbejde i fx oversvømmet kloak.
Sundhedsstyrelsens råd i forbindelse med oprydning af fx oversvømmet kælder.
3 tips til at fremtidssikre din bolig mod oversvømmelse
Kældre, udluftningsriste i sokler og sænkede garager er særligt udsatte for indtrængende vand eller kloakvand.
Hvis du vil fremtidssikre din bolig, kan du søge hjælp ved en autoriseret kloakmester. Vedkommende kan fx hjælpe dig ved at installere:
- højvandslukke: en mekanisme i kloakrøret med klapper, der automatisk lukker, hvis regnvand og spildevand begynder at løbe den forkerte vej. Højvandslukket skal renses og vedligeholdes årligt. Læs mere om højvandslukke på Bolius’ hjemmeside.
- omfangsdræn: et dræn, der ligger omkring soklen på boligen og leder overskydende vand væk, så også risiko for fugtskader og mug mindskes. Læs mere om omfangsdræn på Bolius’ hjemmeside.
- pumpebrønd: som opsamler kloakvandet fra din bolig og pumper det ud i det offentlige kloaksystem. Pumpebrønden fungerer som stopklods, hvis vandet begynder at løbe baglæns i kloakken, altså ind mod huset ved kraftigt regnskyl. Læs mere om pumpebrønde på Bolius’ hjemmeside.
4 tips til at forberede din grund til store regnskyl
- Anlæg et nedsænket regnbed, som kan opsamle regnvand og lade det sive ned i jorden. Læs Haveselskabets råd om at anlægge regnbede.
- Anlæg en faskine: Et nedgravet område med mindre sten på din grund, hvor regnen kan opsamles og sive længere ned i jorden. Læs Haveselskabets råd om at grave en faskine.
- Tænk over indkørsel og andre frie arealer: Græs, grus, grønne områder og perlesten lader vandet sive ned – i modsætning til fliser og asfalt.
- Terrænregulering: Overvej, om terrænet på din grund kan ændres, så vand lettere ledes væk. Vær opmærksom på, at der gælder en række regler for, hvad du må gøre. Og det er vigtigt at snakke med naboerne først. Nogle gange kan man opnå meget med små virkemidler, fx lade terrænet falde et par centimeter den første meter eller to fra huset, så vandet ikke står helt op ad soklen. Du kan også overveje at lave en kant på 5-10 cm. rundt om en kælderhals – det kan være forskellen på, om der kommer vand ind eller ej.
På Kerteminde Kommunes hjemmeside kan du læse mere om terrænregulering.
Læs mere om terrænregulering og regler herom på Bolius' hjemmeside.