Referat og slides fra fjernvarme-borgermøde i Hans Tausen Centret
29. august 2023 - 13:00
23. august 2023 afholdt Kerteminde Forsyning borgermøde om fjernvarmens fremtid i Marslev og i Birkende-Nonnebo. Der var stor spørgelyst, så det har desværre taget lidt tid at få renskrevet det hele og få det ud her på hjemmesiden.
Direktør Michael Høj-Larsen forklarede krav til tilslutning og økonomi
Vi skal op på 70% tilslutning. Pt. er der 13% i Marslev, Birkende-Nonnebo 19%. Det kan godt tage sin tid at nå op på 70%, det er helt normalt. Når de 70% nås, så kører projektet.
Energistyrelsen har givet tilskud, som er indregnet i den pris, borgerne tilbydes.
Når vi når 70%, så finder vi rådgivende ingeniørfirma: Ledninger dimensioneres, det besluttes, hvilken side af vejen de skal føres i, hvor skal der laves pumper. Så byder entreprenørerne på opgaverne: svejse, grave, opsætte pumpestationer mv. Projektet vil tage 3 år plus minus, bl.a. afhængigt af hvor hurtigt vi får de 70% tilslutning. Materiel og mandskab kæmper flere selskaber om, fordi hele landet omstilles til fjernvarme.
Fjernvarmevandet varmes op i Odense ved hjælp af kul (det stopper i 2024), halm, biobrændsel, affaldsforbrænding. Kulblokken skifter til naturgas i 2024, og gassen udfases i 2029. Så lukkes blokken helt. Man er nu ved at arbejde på en ny biobrændselsblok. I 2030 har vi så CO2-neutral fjernvarme.
Områdetillæg i Marslev
Vi er underlagt varmeforsyningsloven, og vi er ikke et profitselskab. Udvidelser må ikke belaste eksisterende kunder, og de eksisterende kunder må heller ikke tjene på det. Fjernvarme i Marslev kræver en transmissionslinje, da Odense-Langeskov hovedledningen ikke går gennem byen, som den gør i Birkende-Nonnebo.
I Munkebo er der flere boliger, de ligger tættere, der var behov for lavere tilslutning, og hovedledningen går direkte gennem byen. Så der er der heller ikke områdetillæg. Områdetillæg er kendt mange steder i Danmark.
For at holde den årlige betaling så lav som muligt har vi valgt at dele betalingen af områdetillægget ud over 20 år.
Projektingeniør Nicki Moberg forklarede tilmeldingsformularen og proces
Nogle borgere vedhæfter foto af gasskabets placering, når de beder om tilbud, og det er kun godt.
Nicki gennemgår indtastningerne, inden han udsender tilbud. Han måler langs gasrørets længde i vores kortsystem. Med tilbuddet får man en tegning over, hvor vi regner med at lægge stikledning. Ved senere, store ændringer i forhold til det oprindelige tilbud, kan der være brug for nyt tilbud.
Midlertidig nedlæggelse af p pladser mulig, når gravemaskinerne kommer.
Vi sørger for reetablering af indkørsel. Når det udvendige skab er oprettet, så skal VVSeren til at arbejde. Skabet på husmuren er til for at beskytte ventilerne, samtidigt med, at vi kan komme til.
Materialer
Klik her for at hente oplægsholdernes slides fra borgermødet (PDF).
Klik her for at se almindelige og tekniske bestemmelser for fjernvarmen.
Deltagere
Ca. 120 fremmødte borgere. Fra Kerteminde Forsyning: Michael Høj-Larsen (direktør), Nicki Moberg (projektingeniør, Marslev og Birkende-Nonnebo), Simon Sørensen (projektingeniør Munkebo), Joakim Krenz (chef, Plan & Projekt), Martin D. Knudsen (kommunikationsmedarbejder, referent). Tak til de frivillige, der hjalp med alt det praktiske.